Bloglovin'de takip ediniz :)

Follow on Bloglovin

26 Ocak 2013 Cumartesi

UÇUK HAKKINDA (Herpes Simplex 1)

Blistex ve ürünleri hakkında araştırma yaparken dudaklarımızla ilgili çok geniş ve faydalı bilgiler paylaştıklarını gördüm ve ben de alıntı yapıp paylaşma isteği duydum.
Dudaklarımızla ilgili daha ayrıntılı bilgi için lütfen BLİSTEX'in sitesine uğrayın..

Bu arada benim uçukla ilgili fikirlerimi paylaştığım yazıya bir TIK..la ulaşabilirsiniz..


Dudak uçuklarını kontrol altına almak:


Dudak uçuğundan yakınan kişilerin pek azı, bu tahriş eden acıların etkilerini en aza indirgemek için, basit koruyucu bir yöntem olduğunu bilir.
Dudak uçukları, kişinin ateşi olduğunda ya da titreme hissettiğinde, ayrıca güneşe maruz kalma, duygusal stres, bağırsak rahatsızlıkları ve regl gibi tetikleyiciler sayesinde ortaya çıkma eğilimi gösterir. Bu uçuklar, aynı bölgede ya da farklı bölgelerde, haftalık ya da yıllık dönemlerde yeniden oluşur, bazen de dudak uçuğu virüsü kapan kişilerde, hiçbir zaman oluşmaz. Uçuğun patlaması genellikle birkaç gün alır. Görünür olduğu sürece diğer insanlara bulaşma riski vardır, hatta bazen görünmediklerinde bile bulaşabilir...
Uçuk oluşturabilecek tüm kaynaklardan kurtularak uçuğun oluşumunu engellemek mümkündür. Fakat uçuk şikayeti olanlar, kendilerini bu duruma şartlandırarak, dudaklarının uçuğa karşı daha hassas olmasına sebep olabilir.



Kuruluk ve güneşlenmeden kaçınmak
Northwestern Üniversitesi'nin Tıp bölümünde, klinik dermatoloji profesörü olan Dr. Charles Zugerman'a göre, çok kuru dudaklar, mevsim ne olursa olsun, daha fazla uçuk çıkarma eğilimi gösterir.
“Çok kuru olan dudaklar çatlayabilir, bu çatlaklar kolayca Herpes Simplex virüsü ya da bakteriler tarafından enfeksiyona uğrayabilir.” diyor Zugerman. “Uygun nemlendirme, dudağı kurumaktan korur ve uçuk oluşumunu tetikleyen güneş ışınlarına karşı dudaklarda bir tabaka oluşturur.”

Stresin kontrol altına alınması ve uçuklar

Amerikalılar, geçmişe oranla daha fazla stres altında. Hatta, 1998'de yapılan “Stres ve Etkileri” anketine göre, Amerikalıların neredeyse yarısı... Ankete katılanların %44'ü beş sene öncesine göre daha fazla stres altında olduklarını belirtmişler.

İş, geçim, çocuklar, az vakit gibi nedenler stresin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Ankete katılanlar, stresin en çok uyku kaçmasına ve baş ağrısına sebep olduğunu belirtmişler. İlginç olan şu ki, uçuk şikayeti olan kişilerin sadece %41'i uçuklarının nedenini strese bağlayabilmiş...
Northwestern Üniversitesi'nin Tıp bölümünde, klinik dermatoloji profesörü olan Dr. Charles Zugerman'a göre, stres, uçuk oluşumunu tetikleyen en önemli sebeplerden biri. “Stres ya da başka bir faktör, bir kişinin  bağışıklık sistemini etkilediğinde, virüs, sinirlerden cilde doğru harekete geçer ve lezyon oluşmasına neden olur.” diyor Zugerman.
Kişisel stres seviyesini azaltmak için atılacak adımlar, uçuk oluşumu ihtimalini azaltmanın bir diğer yoludur. Stres azaltıcı bir program, masaj, yoga, meditasyon, aroma-terapi ya da kişiyi rahatlatan başka bir yol içerebilir. Buna ek olarak, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir beslenme şekli de stresi azaltıp, güçlü bir sinir  sistemine sahip olmamızı sağlayabillir.

Uyarıcı işaretleri dikkate alın!
Dudak uçuğunun gelişi daima beklenmeyen bir durumdur, fakat bazen kişiler uyarıcı işaretler sayesinde alarm durumuna geçerler. Kaşıntı, karıncalanma ve ateş hissi genellikle, uçuğun 24 saat içinde oluşacağı bölgeyi işaret eder.
Tüm bunlara ek olarak, “Uçuk hastaları, gereksiz güneş ve rüzgardan kaçınmalı ve yaraya dokunarak onu daha da kötüleştirmemelidir.” diyor Zugerman. “Eğer uçuklar sıklıkla görülüyor ve ağır geçiyorsa, bir doktora danışmalısınız.”


Güzel ve sağlıklı günler.. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız değerli =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...